Jsem rošťák i gentleman, jsem sportovec i gaučák, ale hlavně jsem DANDÍK







Jabkance....

29. listopadu 2011 v 19:12 | VendyW |  MŇAMKY
Těm kteří by dostali chuť na jabkance, dávám odkaz na recept na pravé třebovské jabkance....
Pokud chcete, můžete vyzkoušet. Sice jsou trochu pracnější, ale opravdu dobré. A máslo na polití jen to pravé, žádné margaríny......

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lydie Lydie | 29. listopadu 2011 v 19:49 | Reagovat

Také jsme je doma pekli,ale říkalo se jim u nás placky. :-)

2 VendyW VendyW | Web | 30. listopadu 2011 v 8:44 | Reagovat

No vidíš a tady si myslí že to je jejich vynález :-D . A kde to bylo to doma, pokud se můžu zeptat?

3 signoraa signoraa | Web | 30. listopadu 2011 v 9:26 | Reagovat

Recept je zajímavý a určitě by stálo za to, ho vyzkoušet. :-)

4 pavel pavel | Web | 30. listopadu 2011 v 10:21 | Reagovat

Těsto jen z brambor? Žádné vejce, prostě nic než brambory? A sůl aspoň? :-D

5 VendyW VendyW | Web | 30. listopadu 2011 v 11:47 | Reagovat

[4]: Jen a jen brambory, nic jiného....

[3]: Vyzkoušej, určitě by to chutnalo vnučkám. Mě je přinesla když sem ležela v Ústí v nemocnici kamarádka a měla jsem co dělat abych je před spolutrpitelkama ubránila :-D.

6 Lydie Lydie | 30. listopadu 2011 v 13:21 | Reagovat

Pocházím z Českomoravské vysočiny.Tam se bramborům na poli dařilo./Ještě se pěstoval len/.Brambory jsme jedli každý den-většinou dvakrát.K večeři se k nim pilo mléko nebo podmáslí.

7 Lydie Lydie | 30. listopadu 2011 v 13:24 | Reagovat

pokr.
Bramborové placky se dělali i bez tvarohu.Brambory se mačkaly nebo strouhaly-maminka rozválela placky-pekla je na plátech kachlových kamen.Pak je mastila máslem-to byla dobrota.

8 Lydie Lydie | 30. listopadu 2011 v 13:28 | Reagovat

pokr
Já nemám kachlová kamna-tak je peču na teflonové pánvi-to už není taková romantika.Teď si vlastně vzpomínám,že babička také někdy říkala bramborům jabka.Od Třebové to vlasně není tak daleko asi 45 km. 8-O

9 Lydie Lydie | 30. listopadu 2011 v 13:28 | Reagovat

pokrač. spadlo jako spam...prosím vytáhnout.

10 VendyW VendyW | Web | 30. listopadu 2011 v 15:23 | Reagovat

[6]: Dodneška jak začnou nové brambory tak si kupuju máslo, podmáslí, tvaroh a dělám si brambory na loupačku. A dcera mě to většinou sežere :-D  :-D . Taky si pamatuju, jak jsem poprvé jako městské dítko u nás na chalupě viděla kvést velká pole se lnem. To byl tak nádherný pohled do krajiny na ta modrá oka :-) .Dneska to nahradila žlutá řepka.

11 LebenSphase LebenSphase | Web | 30. listopadu 2011 v 18:28 | Reagovat

Jabkanec to slyším prvně :) a to přitom dělám střední gastronomickou školu :D =)

12 VendyW VendyW | Web | 30. listopadu 2011 v 19:03 | Reagovat

[11]: To je opravdu specifický místní název. Taky jsem na to koukala jak péro z gauče, když jsme se sem přestěhovali ale souvisí to s tím, že se dřív říkalo i bramborům zemní jablka, zemčata a proto i ty jabkance.Alespoň máš do školy nový poznatek :-D

13 pavel pavel | Web | 1. prosince 2011 v 19:48 | Reagovat

Zkusím to tedy... až si koupím ty brambory.
Jinak nevím co ti odpovědět na to fotolovení. Dneska jsem žádnou fotku neulovil, protože jsem se svoji láskou lovil něco jinačího. :-D

14 pavel pavel | Web | 5. prosince 2011 v 15:49 | Reagovat

Dělal jsem právě to jabko ale nic moc, jen jsem si zamazal nádobí. :-D

15 VendyW VendyW | Web | 5. prosince 2011 v 15:52 | Reagovat

Asi nemáš ta léta praxe a umění vypilovat to k dokonalosti....já osobně ještě nedostala odvahu to zkusit. Ale možná že když jsem se naučila vařit bramborové knedlíky z brambor, zvládnu i tohle.... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



CARPE DIEM Úžasný